loader image
Rezultat excepțional pentru sectorul vitivinicol în 2020! Vinul Moldovei a înregistrat un nou RECORD de medalii la concursurile internaționale

Record după record! În anul 2020, vinurile Moldovei au obținut 956 de medalii la 32 de concursuri internaționale de profil, cel mai mare număr de distincții acumulate până în prezent. În ciuda impedimentelor și a restricțiilor cauzate de situația epidemiologică globală, vinificatorii din țară au reușit să facă față provocărilor și să înscrie vinurile îmbuteliate produse acasă la cele mai remarcabile evenimente din lumea mondială a vinului. 624 dintre aceste medalii au fost câștigate de vinificatorii locali prezența cărora la competiții a fost susținută de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

Din numărul total de medalii, cele mai multe dintre ele, adică 417 la număr sunt de aur, clasamentul este continuat cu 277 medaliile de argint și 169 distincții de bronz. Pentru aprecierea și recunoașterea calității, 65 de companii vinicole din țară și-au expediat mostrele de vinuri, spumante și divinuri și au luat calificative excelente din partea juraților străini.

Vinul Moldovei a obținut cele mai multe medalii la concursurile Decanter World Wine Awards (DWWA) – 124 de distincții, International Wine Challenge – 77 de distincții și Galicja Vitis – 73 de distincții.

Cristina Frolov, directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV): „Creșterea anuală constantă a numărului de medalii pe care vinurile noastre le obțin la concursurile internaționale demonstrează odată în plus că mergem într-o direcție corectă și că datorită eforturilor depuse de vinificatorii din țară împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului producem calitate apreciată la nivel mondial. Republica Moldova dispune de un potențial enorm la capitolul dezvoltării sectorului vitivinicol, iar Oficiul Național al Viei și Vinului, prin intermediul programelor sale, va continua să promoveze vinurile moldovenești atât la nivel local cât și internațional.”

Și în 2020, liderul clasamentului rămâne a fi vinăria „Fautor” cu un număr record de medalii, topul fiind completat de vinăria „Purcari Winery”. „Cricova”, „Chateau Vartely” și „MIMI” sunt vinăriile care continuă să-și mențină pozițiile în clasament, iar „Novak Winery” „DK Intertrade” și „Gitana Winery” sunt aparițiile surpriză în topul din acest an.

Medaliile obținute la concursurile internaționale de profil continuă tradiția recunoașterii valorii pe care o au vinurile de calitate din Republica Moldova și poziționează țara noastră în lista țărilor cu o evoluție calitativă a vinurilor moldovenești printre produsele vitivinicole din toată lumea.

Aprecierile internaționale sunt un îndemn în plus pentru ca și consumatorii locali să cunoască mai bine produsul mândriei naționale, contribuind astfel și la consumul responsabil al vinului de calitate.

În comparație cu anul 2019, vinurile îmbuteliate produse în țara noastră au obținut 842 de distincții la 43 de concursuri internaționale din domeniu. În total, 61 de companii vinicole au participat la evenimentele internaționale de apreciere a calității licorii lui Bachus. 

Top 20 de vinării premiate la concursurile internaționale și locale de profil:

1.Fautor – 148 medalii;

2.Purcari Winery – 134 medalii;

3.Cricova – 45 medalii;

4.Chateau Vartely – 40 medalii;

5.Castel MIMI – 37 medalii;

5.Novak Winery – 37 medalii;

6.Bostavan – 35 medalii;

7.DK Intertrade – 26 medalii;

8.Vinăria din Vale – 25 medalii;

9.Gitana Winery – 24 medalii;

10.Asconi – 23 medalii;

11.Kazyak Vin JSC – 20 medalii;

12.Suvorov Vin SRL – 19 medalii;

13.Cimișlia Wineries – 18 medalii;

14.Imperial Wine – 17 medalii;

15.Salcuta SRL – 16 medalii;

15.Timbrus Purcari Estate – 16 medalii;

16.Chateau Cristi – 15 medalii;

17.Aurelius – 14 medalii;

17.KVINT – 14 medalii;

18.Calaras Divin – 12 medalii;

19.Basavin – 11 medalii;

19.Chateau Cojusna – 11 medalii;

20.Tomai-Vinex – 10 medalii;

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV)

ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator, încurajând consumul responsabil al vinului de calitate. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

/ Follow us

/ Subscribe to news

Copyright © Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). All rights reserved. Privacy Policy