loader image

Soiuri de struguri

Roșii - Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc, Shiraz/Syrah, Pinot Noir

Albe - Chardonnay, Pinot Grigio/Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Aligote, Muscat Ottonel, Traminer

Cabernet Sauvignon

Țara de origine: Franța, provincia Gironde

Formele parentale: Cabernet Sauvignon este de fapt un urmaș hibrid al soiurilor Sauvignon blanc și Cabernet franc (studiile genetice recent realizate la Davis University of California).

Sinonime: Bidure, Bordeaux, Bordo, Lafit, Lafite, Lafet, Petit Cabernet

Se cultivă în țările din Europa, mai puțin în Australia, SUA, Africa și America de Sud.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): Se află pe locul 2 după suprafața soiurilor roșii și 1 loc după suprafața viilor cu IGP, constituie – 4644,4 ha, inclusiv 1635.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Cabernet Sauvignon este soiul de vin ideal când vine vorba de îmbunătățirea calităților prin îmbătrânire. Cu trecerea timpului, aroma sa distinctă de stafidă neagră poate dezvolta un buchet cu nuanțe de cedru, violete, piele sau tabac, gust consistent, extractiv înmuiat de taninele coapte.

Merlot

Țara de origine: Franța, regiunea viticola Gironde-Bordeaux, podgoria Medoc.

Formele parentale: Cabernet Franc х Magdalen Nuar de Charente (conform analizei ADN)

Sinonime: Alicante, Alicante Noir, Black Alicante, Bigney, Bigney Rouge, Bidal, Bordeleza, Vidal, Vitraille (Germania), Picard, Pikard, Planet Medok, Plant Du Medoc, Plant Medoc, Sud Des Graves Vidal, Bordoleze Belche (Spania)

Se cultivă în Italia, Brazilia, Chile, California, Rusia, România, R. Moldova, Australia, Noua Zeelandă.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): Se află pe locul 3 după suprafața soiurilor roșii și pe locul 3 după suprafața viilor cu IGP, constituie – 4525,7 ha, inclusiv 1218.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Vinul Merlot are o aromă bogată de mure, cireșe, zmeură, prune uscate, piper negru, gust plin, catifelat.

Pinot Noir

Țara de origine: Franța, regiunea Côte-d'Or, Bourgogne

Formele parentale: Traminer x clona sau butaș din semințe Pinot Meunier (conform analizei ADN)

Sinonime: Arbst blauer, Augustiner, Blau Burgunder, Blauer spaetburgunder, Vert dore, Grosse Burgunder, Gentil noir, Gris Meunier, Kék Burgundi, Claevner blau, Modra Burgunda, Morillon, Noir de Franconier, Petit noir, Plant dore, Farineux, Müllerrebe, Schwarzriesling, Muller-Traube, Dusty Miller, Miller's Burgundy, etc.

Se cultivă în Germania, Austria, Franța, Italia, Elveția, Spania (Catalonia), România și Republica Moldova, cât și în țări din afara Europei - Noua Zeelandă, Australia, Statele Unite ale Americii (regiunea de coastă a Californiei), Oregon, Washington), Canada, Chile, Africa de Sud , precum și în unele țari din Asia.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): Se află pe locul 6 după suprafața soiurilor roșii și pe locul 3 după suprafața viilor cu IGP, constituie – 1271,7 ha, inclusiv 224.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Din Pinot Noir se produc vinuri nobile roșii de calitate înaltă și este cel mai recomandabil pentru producerea spumantului. Aroma vinului Pinot Noir este schimbătoare. Când este tânar, oferă simple caracteristici de cireșe, prune și căpșuni (fructe roșii, coapte). Pe măsură ce devine mai matur, caracteristicile sale devin mai complexe, incluzând stafide, fân, tutun, piele, ciuperci sau piper negru. Culoarea sa este de un roșu-maroniu plăcut și transparent.

Malbec

Țara de origine: Franța (Burgundia)

Formele parentale: Magdalen Noir de Charente х Prunelard

Potrivit proprietăților sale, Malbec aparține grupului ecologic-geografic al soiurilor vest-europene - proles occidentalis Neg.

Sinonime: Cot, Noir de Pressac, Medoc Noir, Auxerrois Tinturin, FranMoro, Jacobin Blauer


Se cultivă în SUA, Chile, Italia de Nord și pot fi găsite și în Ucraina, Crimeea, Azerbaidjan și Rusia. Dar cel mai popular este în Argentina unde plantațiile de Malbec ocupă circa 25000 hectare.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): acest soi de struguri nu este înregistrat în RVV, suprafața fiind foarte mică.

Malbec este un soi foarte capricios și nu rezistă la temperaturi joase.

Vinul Malbec are o culoare maro care îl deosebește. Are un gust și aromă de cireșe, coacăze, note deosebite de violete, ciocolată și cafea.

Syrah

În Franța precum și o mare parte din Statele Unite ale Americii varietatea este numită Syrah, iar in Australia, Africa de Sud și Canada este numită Shiraz. Până nu demult, în Australia purta denumirea de Hermitage.

Țara de origine: Franța, Valea Rhône

Formele parentale: Mondeuse Blanche x Diurese (conform analizei DNA)

Sinonime: Shiraz, Серии, Серван черный, Пти Сира, Ermitaj, Bulgaria (Sirah, Sira), Germania (Blauer Syrah), Franța (Sirac, Schiras, Syra, Serine, Candive Biaune, Marsane noire Entournerin)

Se cultivă masiv în Franța (70000 ha), Australia (40000 ha), Italia, GermaniaElveția, Cipru, Malta, Bulgaria, Spania, SUA, Africa de Sud.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): Syrah ocupă o suprafață de doar 48.06 ha.

Syrah este un vin roșu sec, cu un minunat buchet floral, ce amintește de fructele negre de pădure, condimente, ciuperci, fum, tutun. Ca structură este peste medie, de obicei cu un înalt nivel de acid tanic.

Chardonnay

Țara de origine: Franţa

Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay, departamentul Saône-et-Loire din Burgundia.

Formele parentale: Pinot Blanc X Gouais Blanc (conform analizei ADN efectuată la Universitatea Davis din California).

Sinonime: Pinot Chardonnay, Arnaison Blanc, Arnoison, Aubaine, Auvernas, Plant de Torennerre, Pinot bianco Chardonnay, Feher burgundy, Rouci Byle, Burgunder weisser etc.

Se cultivă cu cele mai bune rezultate pe solurile calcaroase din podgoria Murfatlar și Purcari, Republica Moldova.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): se află pe locul 5 și constituie - 2367.7 ha, inclusiv 1025.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Se bucură de o foarte bună apreciere vinurile seci de Chardonnay, caracterizate prin finete și aromă discretă. Vinul este catifelat, suav, tandru, cu aromă de flori albe și barbaris. În condițiile speciale ale podgoriei, din soiul Chardonnay se obțin vinuri demidulci și dulci cu însușiri complexe de aromă și buchet, ce evoluează bine prin învechire la sticle.

Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay departamentul Saone-et-Loire din Burgundia, autencititatea recunoscuta la 1872. Analiza modernă a amprentei ADN arata arată că Chardonnay este rezultatul unei încrucișări între soiurile de struguri Pinot Blanc si Gouais Blanc, posibilitate creata de catre bastinasi cultivindu-le pe ambele pe scara larga. Sinonime - peste 24 la numar.

Pe teritoriul Moldovei soiul a pătruns în sortiment în perioada postfiloxerică. Se cultivă cu cele mai bune rezultate pe solurile calcaroase. Soi autofertil, cu struguri mici si codita scurta si groasa. Boabe mici, sferice sau putin turtite, galben-verzui.

Vinurile seci de Chardonnay se caracterizeaza prin elegantă, cu o aromă florală distinctă, finete și aromă discretă. În condițiile speciale din soiul Chardonnay se obțin vinuri demidulci și dulci cu însușiri complexe de aromă și buchet, ce evoluează bine prin învechire la sticle.

Fratele sau se considera soiul Aligote.

Aligote

Țara de origine: Franţa

Formele parentale: Pinot Blanc X Gouais Blanc (Această încrucișare "de succes" pe lângă Chardonnay a mai adus și fratele său Aligote și alte soiuri).

Sinonime: Chaudenet Gras, Giboudot Blanc, Muhranului, Plant gris, Griset Blanc, Blanc de Troyes s.a

Se cultivă nu numai în țările franceze, ci și în Bulgaria, România, Moldova, Rusia, Ucraina.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): ocupă primul loc după suprafață și constituie – 4734.1 ha, inclusiv 576.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Soiul Aligote este excelent pentru producerea vinurilor albe seci, și a vinului materie primă pentru producerea distilatelor. Soiul se caracterizează printr-un buchet floral cu note de fructe exotice.

Soiul de struguri Aligote originar din zona Burgundia, Franța, s-a aclimatizat foarte bine în Republica Moldova. Se caracterizraza cu boabe mici sau mijlocii, struguri cilindrici sau cilindro-conici, aripați sau puțin lărgiți la bază.

Caracteristicile boabelor: mijlocii, sferice, uneori deformate, de culoare verde deschisă, slab gălbuie cu nuanțe arămii. Pielița este subțire și elastică. Conținutul este suculent.

Vinul obținut este alb, cu un gust specific ușor de pelin și de cicoare, identificat fiind si cu miasme de fructe. Este un vin demisec spre sec, utilizat pentru producerea vinurilor albe de calitate, a vinurilor brute pentru spumante și a sucurilor de struguri.

Sauvignon Blanc

Țara de origine: Franţa, valea Loirei, regiunea Bordeaux

Formele parentale: Traminer X Chenen Blanc (cele mai probabile forme parentale conform analizei ADN).

Sinonime: Sauvignon blanc, Sauvignon, Blanc fume, Puinechou, Sauvignon fume, Sauvignon jaune, Feigentraube, Muscat Silvaner, Fume Blanc, Gros Sauvignon, Petit Sauvignon etc.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): ocupă locul 4 după suprafață și constituie – 4239.8 ha, inclusiv 963.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Sauvignon blanc este un vin, cu o culoare galbenă-canar cu reflexe verzui strălucitoare. Are aromă destul de intensă, amintind-o pe cea de iasomie sau de mirosul florilor de viță-de-vie.. Gustul este fructuos, cu multă prospețime, învăluit într-o aromă-buchet care îl face plăcut și tentant. Când vinul se obține printr-o macerare peliculară, însoțit de o fermentare dirijată, vinul își intensifică culoarea și devine mai corpolent.

Sauvignon blanc este un soi de struguri francez, originea regăsindu-se în vestul Franței, pe valea Loirei și în regiunea Bordeau. Strugurii cilindrici, tronconici, adesea aripati, cu boabele galbue, mici,îndesate, rotunde.

În Republica Moldova se cultivă pe scara larga, obtinidu-se vinuri seci, demiseci sau dulci. Vinul Sauvignon blanc este cu multă viață, plăcut, acid și aromat. Are aromă intensă, amintind-o pe cea de iasomie sau de mirosul florilor de viță-de-vie. După câțiva ani de păstrare în butoaie buchetul și gustul se apropie de cele ale pepenelui galben. Poseda o culoare galbenă-canar cu reflexe verzui strălucitoare.

Gustul este fructuos, cu multă prospețime, învăluit într-o aromă-buchet care îl face plăcut și tentant. Când vinul se obține printr-o macerare peliculară, însoțit de o fermentare dirijată, vinul își intensifică culoarea și devine mai corpolent.

Pinot Gris

Țara de origine: Franţa, Burgundia

Țara de origine: Franţa

Formele parentale: Este o varietate mugurală a soiului Pinot Noir, altă versiune (Traminer Х Pinot Meunier)

Sinonime: Pinot, Pinot Blanc, Pinot Bianco, Grossburgunder, Weissburgunder, Weisser Burgunder, Pinot Grigio, Malvoisie etc.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): ocupă locul 9 după suprafață și constituie – 779.7 ha, inclusiv 107.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Din Pinot Gris se produc vinuri seci de o calitate înaltă și vinuri materie primă pentru producerea spumantului.

Soiul de struguri Pinot Gris este de origine din Franta si reprezinta o varietate mugurala a soiului Pinot Noir. Este raspindit cu numeroase sinonime.

Strugurii Pinot Gris sunt mici, cilindrici, uneori aripaţi. Bobul este mic, sferic, cu pielita grasă, de culoare gri fumuriu, intens pruinată. Boabele sunt aşezate des pe ciorchine încât se deformează, cu acumulare mare de zaharuri.

Vinurile Pinot Gris sunt relevant gustoase si extractive. Pot fi seci sau dulci, de înaltă calitate, de epocă, caracterizate prin culoare chihlimbarie, uleioase, exhaustivitate, cu nuante de secară sau coajă de pâine în gust.

Traminer roz (soi aromat)

Țara de origine: originar din Tirolul Italian. Este intalnit pe suprafete extinse in Bavaria-Germania, loc de unde, unii ampelografi cred ca este originar.

Forme parentale: Forme parentale: – confor analizei ADN - Mondeuse Blanche x Diurese

Sinonime: Gewurztraminer, Traminer roter, Piros Traminer, Kleiner Traminer, Savagnin Roz, Auvernas rouge Clair, Klavner, Kleinbraun s.a.

Se cultivă în Franța, Germania, Italia, Austria, România, Ungaria, Croația. Suprafața totală – aproximativ 8000 ha.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): ocupă locul 10 după suprafață și constituie – 623.4 ha.

Vinurile obținute sunt albe de calitate superioara, vinificate sec, demisec sau dulce.

Traminer roz, sau Gewürztraminer, este un soi nobil de vita de vie, boabele roz sidefii, micuțe și rotunde și cu gust de dulceață de trandafiri.

Vinul obtinut din strugurii traminer este alb, fructuos, particular și fin. Aroma deosebită îl face de neconfundat cu alte vinuri.

Lista sinonimelor și varietăților soiului de struguri Traminer este foarte lungă, peste 120 la numar, deoarece relațiile exacte dintre Traminer, Gewürztraminer și alte soiuri clonate sunt încă neclare.

Riesling de Rhin

Țara de origine: Germania, regiunea Rin

Forme parentale: selecție populară

Sinonime: Petracinne, Riesling renano, Rajnai Riesling, White Riesling, Rendu, Starosvetske, Rossling, Rynsdruie s.a. Se cultivă în Austria, Serbia, Republica Cehă, Slovacia, Luxemburg, Italia de nord, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Africa de Sud, China, Ucraina și Statele Unite (Washington, California, Michigan și New York) . Începând cu 2004, Riesling a fost estimată a 20-a cea mai crescută varietate din lume la 48.700 de hectare Riesling este cel mai cultivat soi în Germania, cu 23,0% și 23.596 hectare, iar în regiunea franceză Alsacia, cu 21,9% și 3,350 hectare.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): ocupă locul 8 după suprafață și constituie – 959.2 ha, inclusiv 600.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Arome tipice de Riesling pot varia de la citrice la mar verde si piersici, la caise si mango sui chiar guava. Este un soi extrem de versatil, producând atât vinuri seci, demiseci cât și vinuri demidulci și dulci, de calitate. Se pretează și la vinuri spumante.

Rieslingul de Rhin este un soi de struguri aromat si fructat de origine germana. Rieslingul are nevoie de mult timp pentru a ajunge la maturitate deplina si pentru a-si dezvolta aromele tipice cum este de exemplu celebra nota de petrol. Din acest motiv este cultivat in zonele reci unde isi poate mentine aciditatea pana foarte tarziu în toamna.

Vinurile Riesling pot fi foarte complexe, pline de carisma. Le place sa spuna povestea vitelor de vie din care provin, cat de complex este terroirul unde au crescut strugurii. Arome tipice de Rieslng pot varia de la citrice la mar verde si piersici, la caise si mango sui chiar guava. Rieslingurile bine facute au cate un pic din toate acestea ceea ce face din degustarea lor o adevarata experienta hedonistica. Din Riesling se pot crea vinuri cu orice nivel de zahar fara a-si pierde din tipicitate, isi va pastra caracterul fructat si structura fina. La maturitate deplina, cu o concentratie excelenta a aromelor frucate si cu o aciditate naturala ridicata, Rieslingul de Rhin (în special cel dulce) are densitatea si structura necesara pentru a rezista timp de decenii chiar si în conditii mai mult, sau mai putin improprii, vinului.

Muscat Ottonel (soi aromat)

Țara de origine: Franța

Forme parentale: selecție populară

Sinonime: Ottonel, Motenel, Ottonel muscotaly, Ottonel Frontignan, Tamîioasa Ottonel, Muscat de Craciunel Tîrnave s.a.

Suprafața soiului, ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): ocupă locul 7 după suprafață și constituie – 1218.1 ha, inclusiv 384.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP.

Vinurile obtinute sunt albe de calitate superioara, vinificate sec, demisec sau dulce.

Muscat Ottonel este un soi de vita de vie nobil, pentru vinuri albe aromate, originar din Franta. Butucul are vigoare mijlocie de crestere. Boabele sunt mici sau mijlocii, rotunde, de culoare alb-galbuie, iar pe partea insorita capata o nuanta aramie. Pulpa este crocanta, zemoasa, cu coaja groasa.

Vinurile obținute din Muscat Ottonel sunt albe, seci, dulci sau demidulci. Vinul se caracterizează printr-o culoare galben-pai, cu o aromă tipică de muscat care evoluează prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin și delicat.

/ Urmărește-ne

/ Abonează-te la noutăți

Copyright © Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). All rights reserved. Privacy Policy