Vernisajul Magic
Dec 15, 2016
Chișinău

page-cover-logos-3

 

 

 

 

Vernisajul Vinului invită la ediția a XI-a, Vernisajul Magic

În data de 15 decembrie 2016 Vernisajul Vinului va întruni marii pasionați de vinuri de calitate la evenimentul tradițional de iarnă, ediția a XI-a, supranumită „Vernisajul Magic”. Vernisajul este organizat de Oficiului Național al Viei și Vinului și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri, cu susținerea partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.
Ediția Magică se va desfășura într-o atmosferă artistică, cu decorațiuni teatrale, sculpturi vii, mimi și jonglori, pe notele „Spărgătorului de nuci”, la Palatul Republicii, situat pe adresa: str. Maria Cebotari, 16, mun. Chișinău.
Evenimentul va propune publicului un program cultural divers și degustări cu sute de vinuri selecte caracteristice sezonului – roșii, de desert și spumante, de la companiile vinicole producătoare de vinuri de calitate premium, reunite sub brandul de țară Vinul Moldovei. Băuturile vor fi prezentate de un număr record de 35 de companii, iar programul va include, pe lângă degustări, sugestii de la profesioniști și ghiduri de inițiere în arta vinului.
În cadrul Vernisajului Magic fiecare vizitator va putea vota pentru vinurile preferate dintre cele oferite spre degustare. Produsele cele mai apreciate vor fi premiate cu trofeele tradiționale ale ediției de iarnă: „Vernisajul în Roșu” și „Vernisajul Efervescent”. De asemenea, premiul „Cavalerul Vernisajului Vinului” va fi oferit unui profesionist din domeniu, pentru o contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea sectorului.
Oaspeții evenimentului vor primi câte un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova”, perfect pentru a descoperi și a savura corect nuanțele de gust și aromă ale vinurilor bune, precum și o broșură de degustare cu vinurile vernisate. În plus, vizitatorii vor putea procura direct de la producători vinuri la prețuri speciale, dar și să participe la concursuri cu premii.
Manifestarea cultural-cognitivă Vernisajul Vinului este foarte solicitată de publicul larg, de aceea biletele pentru eveniment se epuizează în scurt timp de la punerea în vânzare. Doritorii de a-și asigura un loc la Ediția Magică pot procura bilete la prețul de 250 de lei, accesând www.iticket.md (link direct o sa avem in cateva minute)

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova, sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de 2 ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă. Vernisajul Vinului își propune următoarele obiective: stimularea pieței interne a vinurilor de calitate produse în Moldova, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și oferirea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

Vinul Moldovei cucerește piața din Japonia
Nov 15, 2016
Moldova

Vinul Moldovei cucerește noi piețe de desfacere și devine un produs tot mai cunoscut și solicitat de către consumatorii de pe continentul asiatic. Pentru prima dată, produsele autohtone promovate sub umbrela brandului național vinicol Vinul Moldovei au participat la expoziția VINEXPO TOKYO din Japonia, desfășurată în perioada 15-16 noiembrie.

Participarea la Vinexpo Tokyo a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului și susținută de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, precum și cu implicarea Ambasadei RM în Japonia. Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul de specialitate destinat exclusiv vinurilor și băuturilor spirtoase, a avut loc în inima celui mai important cartier financiar din orașul Tokyo. La expoziție au participat companii vinicole din 15 țări ale lumii, care au prezentat 500 de branduri diferite de vinuri și spirtoase, adunând în total aproximativ 3200 de vizitatori.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Vinul Moldovei devine tot mai recunoscut pe diferite piețe externe, fiind o prezență activă la cele mai importante evenimente de specialitate din întreaga lume. Acest lucru contribuie la consolidarea imaginii Vinului Moldovei pe plan internațional, la creșterea numărului de iubitori ai acestuia, și prin urmare, la poziționarea acestui produs național pe același palier cu cele mai recunoscute vinuri din regiunile viticole consacrate. Noi vom continua să susținem eforturile vinificatorilor de a înregistra noi succese, de a se extinde și de a fi o prezență recunoscută pe piețele externe și pe mesele consumatorilor din întreaga lume.”

Prezența la această expoziție a fost posibilă datorită suportului oferit de Proiectul de Competivitate al USAID Moldova, care de mai mulți ani susține dezvoltarea industriei vitivinicole din țara noastră.

Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Prezența Vinului Moldovei la expoziția VINEXPO TOKYO este o confirmare că eforturile depuse de USAID Moldova pentru susținerea acestui sector încep să dea roade. Vinul Moldovei a ajuns tocmai pe piața din Asia, care are un mare potențial, dispune de consumatori educați și rafinați, care au cerințe și standarde înalte pentru vinul pe care îl consumă. USAID va continua să susțină această industrie punând accent pe calitate, pentru ca Vinul Moldovei să reușească performanța de a cuceri de la rafinate piețe de desfacere.”

În acest an, la expoziția VINEXPO TOKYO au participat 8 companii vinicole din Republica Moldova: Chateau Vartely,  Asconi, Purcari, Suvorov Vin, Vinăria din Vale, Castel Mimi, Albăstrele wines, Migdal P, care și-au expus produsele la un stand comun reunit sub brandul de țară Wine of Moldova.

Ambasadorul RM în Japonia, Vasile Bumacov a fost alături de vinificatori pe parcursul târgului și a prezentat Moldova în fața participanților la un master class dedicat. Totodată, pentru a evidenția calitatea înaltă și particularitățile terroir-ului moldovenesc,  au fost organizate activități destinate jurnaliștilor și importatorilor din Țara Soarelul Răsare: o cină cu jurnaliștii niponi într-un restaurant moldovenesc și un master-class profesionist dedicat Vinului Moldovei, ghidat de Makoto ENDO, președintele secretariatului Asociației Importatorilor de Vinuri din Japonia și unul din cei mai iluștri specialiști în domeniul vinului din Japonia. Peste 50 profesioniști au degustat vinurilor noastre în cadrul celor două evenimente, urmând a fi publicate articole și comentarii în revistele specializate din Japonia.

Vasile Bumacov, Ambasadorul RM în Japonia:  „Standul Wine of Moldova a fost unul din cele mai atractive, impresionând vizitatorii expoziției, ceea ce ne-a făcut mândri. Vinificatorii noștri au fost luați cu asalt, datorită vinurilor de calitate înaltă și stilului lor particular. Jurnaliștii au fost impresionați că Moldova produce vinuri de mii de ani și de combinația reușită între vinurile noastre și remarcabila gastronomie japoneză, simbiotic reprezentând elementele ideogramei japoneze pentru vin: „ceea ce lipsește unei mâncări.”

Pe parcursul expoziției de la Tokyo, revista specializată The Drinks Business a plasat Republica Moldova printre cei mai importanți expozanți ai evenimentului.

Japonia este a doua cea mai mare piață de vinuri din Asia, importând vinuri de aproximativ  1,4 miliarde de euro, în creștere continuă cu 3-4 % anual. Datele statistice mai arată că peste 50% din populația țării consumă vin cel puțin o dată pe săptămână, iar în ultimii 5 ani importul de vinuri în Țara Soarelui Răsare a crescut cu 68%.

Exportul de vinuri îmbuteliate din Moldova către piața Japoniei s-a dublat în ultimii 3 ani, atingând 230 mii de sticle în 2015. În primele șase luni ale acestui an,  în Japonia au fost exportați 48086 litri de vin provenite de la 6 vinării din țara noastră: Chateau Vartely, Cimișlia, Gitana Winery, Et Cetera,  Crama domnească, Asconi.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în domeniu.

Printre obiectivele ONVV de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

 

Vinul Moldovei obține premiul special „Voice of Wine”, la WBWE 2016
Nov 21, 2016
Moldova

Eforturile țării noastre de a promova valoarea Vinului Moldovei au fost apreciate cu premiul special „Voice of Wine” („Vocea Vinului”), în cadrul expoziției World Bulk Wine Exhibition, care s-a desfășurat Între 21-22 noiembrie 2016, la Amsterdam, în Olanda. Reprezentarea Republicii Moldova la cel mai mare for european specializat în vinurile vrac a fost asigurată, pentru al treilea an consecutiv, de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

Premiul „Voice of Wine” este acordat anual cu scopul de a recunoaște și a recompensa munca persoanelor sau grupurilor implicate în apărarea valorilor vinului și a caracteristicilor economice, culturale și sociale ale acestuia. Trofeul din acest an a fost decernat „Vinului Moldovei pentru eforturile viticultorilor, vinificatorilor și autorităților publice în promovarea vinului în vrac, pentru abilitatea lor de adaptare la piețele internaționale și pentru calitatea vinurilor lor”.

Otilia Romero de Condes, directorul WBWE și președintele juriului: „Prin acest premiu apreciem munca enormă investită de sectorul vitivinicol moldovenesc pentru a se adapta la noile circumstanțe și pentru a scăpa de dependența față de vânzările exclusive către statele tradiționale. Începând cu anul 2008 exporturile moldovenești au crescut într-un ritm anual de peste 10%, iar vânzările către Rusia și către republicile din regiune au scăzut de la 85,5% la aproximativ 60%.”

Organizatorii WBWE au mai specificat că Moldova deține în prezent 112.000 de hectare de viță-de-vie, dintre care 75.000 de hectare sunt dedicate viticulturii și produce aproximativ 1,75 milioane de hectolitri. O astfel de dezvoltare a fost posibilă datorită ajutorului datorită donatorilor externi, care au investit atât în ​​extinderea podgoriilor, cât și în îmbunătățiri tehnologice. În Moldova, sectorul vitivinicol oferă 250.000 de locuri de muncă în podgorii și la fabricile de vin. Industria vinului moldovenesc reprezintă 3,2% din PIB și 7,5% din exporturile țării. Aceste cifre se datorează activității a 140 de companii, care reușesc să exporte anual vin în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro.

Aflat la a opta ediție, World Bulk Wine Exhibition 2016 este considerat cel mai mare târg din lume dedicat comercializării vinurilor vrac, în termeni de volume tranzacționate. La evenimentul internațional WBWE au participat oficiali, producători, exportatori și cumpărători din 23 de țări, expoziția fiind vizitată de peste 6000 de persoane interesate din 66 de țări.

Costurile legate de participarea companiilor vinicole la eveniment au fost acoperite din Fondul Național al Viei și Vinului.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

„Vinul Moldovei” prezent la cea de-a XVIII-a ediție a expoziției specializate „GoodWine”
Nov 26, 2016
Moldova

Vinul Moldovei devine un nume tot mai cunoscut pe piața din România. Pentru al treilea an consecutiv, brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” a participat la expoziția specializată „Good Wine”, aflată la cea de XVIII-a ediție, care s-a desfășurat la finele lunii noiembrie la București.

Evenimentul a adus împreună sute de vinuri cunoscute și de zeci de vinificatori, iar Oficiul Naţional al Viei şi Vinului şi companiile vinicole autohtone au fost mai aproape de consumatorii din România. Astfel, țara noastră a participat la expoziție cu un stand comun, care a găzduit produsele a 13 vinării autohtone: Alianța Vin, Basavin&Co, Castel MIMI, Chateau Vartely, Dionis Club, Doina Vin, Fautor, Migdal-P, Vinăria Bostavan, Vinăria din Vale, Timbrus, Wine International Project, Vinăria Țiganca. De asemenea, la expoziție și-au prezentat vinurile  și 4 mici producători: Equinox, Et cetera, Minis Terrios, Pelicanul Negru. Participarea Oficiului Național al Viei și Vinului și a Asociației Micilor Producători de Vinuri a fost susținută de către partenerul strategic – Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Pe parcursul expoziției au fost organizate 2 master-class-uri cu vinurile premium produse în Moldova, care au adunat peste 100 de persoane din domeniul vinului: importatori, sommelieri, jurnaliști și bloggeri de specialitate. Unul dintre master-class-uri a fost prezentat de către directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Vinul Moldovei devine tot mai recunoscut și mai solicitat pe piața din România. Acest lucru se datoreză eforturilor depuse de ONVV în conformitate cu planul de marketing și promovare a Vinului Moldovei care este produsul mândriei noastre naționale. Piața românească are un potențial imens pentru industria vitivinicolă din RM, iar cu fiecare participare reușim să înregistrăm noi succese, să adunăm tot mai mulți curioși și consumatori. Vom continua să punem accent pe calitate, pentru ca Vinul Moldovei să fie o prezență constantă pe mesele consumatorilor din România.”

România este o piață cu o creștere anuală de 50% a consumului de vin moldovenesc, iar de la prima participare în 2014 cantitatea de vin îmbuteliat exportat pe această piață a crescut de 4 ori. În prezent, 27 de companii vinicole din țara noastră exportă vinuri îmbuteliate în România, cu 6 vinării mai mult comparativ cu anul 2015.

Ludmila Gogu, director Chateau Vartely: „Expoziția Goodwine, pentru noi,  este un bun prilej de comunicare cu admiratorii și consumatorii noștri, în condițiile în care mai bine de un an suntem prezenți pe segmentul HORECA și retail din România cu vinurile Taraboste și Individo. Acest schimb de opinii ne ajută să înțelegem tendințele pieții, preferințele în materie de consum, dar și ajustarea politicilor noastre de preț la  prețurile producătorilor din România.”

Ruxanda Lipcan, director de marketing  vinăria Fautor: „Participarea la târgul GoodWine ne-a dat posibilitate să promovăm produse noi, să aflăm părerea consumatorilor atât despre sortimentul produselor, cât și despre ambalaj, să discutăm cu importatori și distribuitori și să analizăm oportunitățile de extindere pe piața României. De asemenea, este un bun prilej de a studia oferta actuală a vinurilor românești și de a prelua noi idei pentru dezvoltare.”

Participarea companiilor vinicole la eveniment face parte din Programul de Marketing al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), prin care şi-a propus ca brandul „Vinul Moldovei” să devină un simbol al calităţii pe plan internaţional.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Peste 100 de vinificatori, au fost instruiţi în cadrul atelierilor de lucru cu privire la Trasabilitate
Nov 21, 2016
Moldova

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) continuă diseminarea bunelor practici care contribuie la dezvoltarea și modernizarea proceselor de producție în domeniul vitivinicol. În perioada 17 noiembrie, la Chişinău şi 18 noiembrie, la Comrat, au fost organizate 2 ateliere de lucru, cu genericul “Trasabilitatea şi îndeplinirea documentelor tehnologice la toate etapele de producere a produselor vitivinicole”

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Aceste evenimente sînt parte a eforturilor ONVV îndreptate spre sporirea calității și competitivității companiilor  pe piețele ţintă. Trasabilitatea este o prioritate, deoarece permite monitorizarea potenţialului vitivinicol, oferind o valoare adăugată și o garanție a calităţii vinului moldovenesc  pentru consumatori.”

Trasabilitatea în filiera vitivinicolă  reprezintă o cerinţă reglementară,  ce asigură calitatate şi  inofensivitatea produselor vitivinicole. Totodată, oferă instrumente pentru administrația publică în supravegherea lanţului de producție şi comercializare  a vinului.

Elizaveta Breahnă, expert în vinificație, ONVV:  „Pe parcursul anului 2016,  ONVV a recepţionat numeroase solicitări din partea reprezentanţilor sectorului vitivinicol cu privire la îndeplinirea registrelor vitivinicole de evidenţă şi a declaraţiilor obligatorii. Prin aceste ateliere, ne-am propus să furnizăm informaţie şi suport specialiştilor la îndeplinirea documentaţiei tehnologice, condiţie imperativă în respectarea trasabilităţii, conform legislaţie în vigoare. ”

Ştefan Iamandi, specialist principal, ONVV: „Ţinînd cont de faptul că registrele de evindenţă se ţin manual, în scopul optimizării întregului proces de completare, ONVV a iniţiat şi realizat o soluţie IT de administrare. Acest soft, permite întreprinderilor vitivinicole să prezinte în termeni proximi declaraţiile obligatorii de recoltă, producere şi stocuri.

Evenimentele au fost destinate profesioniștilor din domeniu: şefi de producţie, tehnologi şi specialişti din laborator, oferînd posibilitatea de a se familiariza cu toate aspectele trasabilităţii la toate etapele de producere, ce va permite reducerea timpului și costului aferent procesului de procesare a informației şi structurarea clară și unică a informației.

Vitalie Ivanov , Agrofirma Cimişlia: „Apreciez decizia ONVV de a organiza aceste seminare! Aș vrea să specific că studiind zilnic legislaţia în vigoare, rămîneau totuşi unele detalii neclare, pe care astăzi, cu suportul experţilor Oficiului am reuşit să le discutăm amănunţit la toate etapele de completare”

Diana Josanu, Chateau Vartely: „Salutăm tema selectată de ONVV, care de altfel este foarte actuală şi utilă. Conform legislaţiei, termenul prezentării declaraţiilor de recoltă este 01.12.2016, iar a declaraţiilor de producere a vinului este 15.01.2017. Rămînem deschişi în colaborarea cu Oficiu”

La începutul anului 2016, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului cu suportul partenerilor,  Asistenţa Tehnică în susţinerea operaţiunii BEI “Filiere du Vin” şi Proiectul de Competitivitatea al USAID Moldova, au elaborat Sistemul Informațional Automatizat ”Evidența Electronică a Registrelor Vinificatorului”, care servi în calitate de instrument-cheie pentru extragerea operativă a datelor. La moment, sistemul a fost instalat în cadrul la 23 unităţi vitivinicole şi au fost organizate 5 seminare de instruire a personalului privind utilizarea acestuia.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în domeniu.

Printre obiectivele ONVV de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Rezultatele finale ale Zilei Naționale a Vinului
Oct 03, 2016
Moldova

Turismul vitivinicol în Republica Moldova înregistrează o creștere semnificativă, iar Ziua Națională a Vinului devine atracția nr. 1 cu potențial turistic din țara noastră. O demonstrează totalurile celei mai mare sărbători a tradițiilor, ediția a 15-a, desfășurată la Chișinău între 1-2 octombrie 2016.

 Ziua Națională a Vinului a fost organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), cu susținerea Asociaţiei Producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă” și „Divin” și suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Pentru a treilea an consecutiv, Ziua Națională a Vinului s-a desfășurat sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, având dept scop principal promovarea culturii consumului conștient al vinului de calitate. Evenimentul a avut drept laitmotiv „Omul – Sufletul Vinului” și a adus în prim plan oamenii care muncesc în industria vitivinicolă, fie în podgorii sau la vinării, și care contribuie la crearea vinului de calitate.

 Date statistice finale ale Zile Naționale a Vinului 2016

Partener media general: Teleradio-Moldova

Partener media special: Canal 2

Parteneri media: Infomarket, Unimedia, Diez, Locals, Mybusiness, Madein.md, AgroBiznes, Știri locale, Экономическое обозрение, Unghiul, Gazeta de Sud, Național 4, Maestro FM, Agro TV Moldova, Noi.md, Agora, Wines&Spirits, Realitatea TV, Realitatea.md, Комсомольская Правда в Молдове, Finewine.md, Moldova în Progres, Vinmoldova.md.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în domeniu.

Printre obiectivele ONVV de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Invitație de participare la licitația publică
Aug 09, 2016

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului invită operatorii economici să participe la procedura de achiziţii publice prin licitaţie publică pentru achiziţionarea serviciilor de organizare şi desfășurare a sărbătorii naţionale “Ziua Naţională a Vinului, anul 2016″.

Pentru vizualizarea caietului de sarcini accesaţi linkul:

http://bit.ly/2aW8eFJ

Documentaţie de atribuire:

http://bit.ly/2baK1yw

Noutăţi despre vin
Mar 01, 2016
Moldova

Prezentul studiu a fost realizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID și prezintă un rezumat al articolelor din mass media internațională care reflectă subiecte precum: importul și exportul de vinuri la nivel mondial și rezultatele anului 2015, noile strategii de vânzare, destinațiile vinicole turistice de top, tendințele consumului de vin pe principalele piețe ale lumii, etc.

Turismul vinicol Francez

A fost lansat Visitfrenchwine.com, un nou portal pentru turismul vinicol francez. „Acest portal ne va ajuta să îmbunătățim vizibilitatea vinurilor noastre și a Franței, ca destinație turistică”, a declarat Laurent Fabius, Ministrul Afacerilor Externe.

Vinurile organice: consumul în Franța depășește profitul din producție

În 2015, în domeniul vinăriilor organice din Franța au fost certificate 5200 de gospodării – inclusiv 260 gospodării noi – amplasate pe 67,300 hectare, cu 3% mai mult decât în 2014. Chiar dacă nu a fost înregistrat un declin, „rata de angajament a încetinit”, a declarat Elisabeth Mercier, directorul Agence Bio la o conferință din cadrul Millesime Bio 2016.

Franța se luptă cu definiția vinului natural

Asociația Vinurilor Franceze Naturale declară că vinul natural trebuie produs printr-un proces natural, fără aditivi. Totuși, definiția vinurilor naturale este considerată prea vagă.

Tendințele principale în consumul vinicol la nivel mondial – Vinexpo

Generația Milenului din SUA nu vrea la fel de mult vin ca și generația părinților, iar italienii pierd acea legătură cu moștenirea lor vinicolă. Totodată, conform raportului sponsorizat de Vinexpo pe tendințele consumului de vin în întreaga lume, Prosecco este „un lux zilnic”care nu are limitări peste hotare, iar China e din nou în joc.

Exportul de vin din California înregistrează un record în 2015: creșterea cererii la nivel mondial, în ciuda puterii dolarului american

Exportul de vin din SUA, 90% fiind din California, a ajuns la 1,61 miliarde de dolari în veniturile din vin, acesta fiind un record absolut, crescând cu 7,6% din 2014. Volumul exportat a fost cu 4,1 % mai mare față de anul trecut, în total fiind exportați 461 milioane de litri.

Moldova: ministrul Agriculturii dorește să consolideze implicarea OIV

Această implicare consolidată va contribui la participarea regulată a experților și la preluarea proiectelor de instruire spre avantajul sectorului moldovenesc în colaborare cu Oficiul Național al Viei și Vinului, așa cum a fost accentuat de către directorul Oficiului, Dl Dumitru Munteanu, care a făcut parte din ședință.

Declinul Vinului German – în cifre

Declinul nu este totuși universal. În timp ce solicitarea vinurilor germane albe de toate soiurile a scăzut de la 83 la 75%, vinurile roșii au cunoscut o creștere ușoară (9,55-9,9%), fapt ce sugerează vaga posibilitate ca Pinot Noir să devină, deși puțin probabil, gustul vinului german.

Cele mai bune destinații vinicole din lume

Turismul vinicol este un concept turistic relativ nou, care crește într-un ritm accelerat. Conform unui studiu din 2007 elaborat de către Asociația Indistriei Turistice, turismul vinicol a expoldat în primul deceniu al secolului XXI. 60% din participanții la sondaj și-au exprimat interesul față de turismul legat de bucătării locale și vinuri, în timp ce 17% (ori 27 milioane de oameni) au confirmat că au întreprins călătorii legate de vinuri cel puțin o dată în ultimii 3 ani.

„La început, a fost Cuvântul”. Bloggerii de vin și un specialist în vânzari despre acțiunile producătorilor

Deloc surprinzător (decât poate pentru unii dintre producători – nr), cel mai des invocat „medicament” pentru îmbunătățirea stării „pacientului” a fost „asocierea”. Au urmat: comunicarea și marketingul făcute profesionist și modern (inclusiv autoevaluarea obiectivă, adaptarea la cerințele pieței și redescoperirea valorilor istorice) și investiția în cercetare.

Se pare că vinul totuși ajută împotriva demenței!

Cel mai nou raport bazat pe „studierea cercetărilor” presupune că substanțele chimice – fenolul – care este întâlnit cel mai des în vinurile roșii și spumante, pot ajuta la protecția celulelor creierului împotriva leziunilor.

Vinurile italiene — cele mai vândute în lume

Conform rezultatelor anului 2015, Italia a devenit lider în exportul de vinuri în întreaga lume. Această țară mediteraneană a exportat vin în valoare totală de mai mult de 5,4 miliarde de dolari. Cel mai mare consumator al vinurilor italiene sînt Statele Unite.

China: ASC Fine Wines își schimbă strategia din cauza declinului pe piața produselor super premium

Începând cu 2007, distribuitorul ASC Fine Wines a întâmpinat cei mai importanți manageri și clienți presitgioși la Wine Residence. Totuși, declinul de pe piața chineză în ultimii 3 ani, determinat de politicile anti-corupție și provocările economice actuale în China – a făcut ca platforma VIP să pară a fi ceva din altă epocă.

Guillermo García: „Industria vinicolă argentiniană este într-o situație critică”

În timp ce Argentina se pregătește să culeagă roada 2016, provocările industriei vinicole rămân copleșitoare. Cheltuielile ridicate pentru forța de muncă, competiția înaltă și inflația sunt doar unele dintre obstacolele pe care industria trebuie să le depășească, și asta pe lângă surplusul de echipamente de producere a vinului,  care nu descrește în ciuda scăderii bruște a stocurilor.

Previziuni: Vânzări record de șampanie în 2015

Pentru prima dată din 2010, vânzările de șampanie ating recordul absolut în 2015, datorită performanțelor pe piețele de export, ratele de schimb favorabile și vânzările regulate.

În Turcia taxele pentru alcool și alte produse cresc în noul an

La 1 ianuarie 2016, Guvernul Turciei a anunțat creșterea taxelor pentru anumite produse de consum, care includ de asemenea taxe pentru alcool și tutun.

Prezentare generală a sectorului vinicol italian

În 2015 producția vinicolă italiană este estimată la 4,7 miliarde de litri, cu 13,5% mai mult decât în sezonul trecut (4,2 miliarde de litri) și cu 4% mai mult decât media pentru 10 ani, și asta datorită condițiilor climaterice ideale. Exportul de vinuri italiene rămâne stabil la 2 miliarde de litri, în valoare totală de 6,7 miliarde de dolari în 2014.

Previziune – Vânzările de vinuri de calitate în SUA vor crește în 2016 în timp ce piața se micșorează

Un nou raport al Silicon Valley Bank (SVB) prezice că în 2016, în SUA, va fi înregistrat cel mai mare declin în consumul de vinuri din ultimii 20 de ani, dar cei cei care totuși cumpără vin vor cheltui mai mult pe sticlă.

Importurile de vinuri în China cresc vertiginos în 2015

Importul de vin îmbuteliat în China a crescut cu 1/3 în 2015, atât în volum, cât și în valoare, comparativ cu 2014, aceasta fiind cea mai mare creștere din 2011, fapt care evidențiază semnele de redresare a pieții, conform datelor vamale.

Top 100 valori

Vinul nu trebuie să fie complicat sau scump, dar trebuie să știi unde să cauți pentru a găsi cele mai bune valori. Pe asta ne-am axat atunci când am făcut această selecție diversă de vinuri din întreaga lume, toate evaluate cu 88 de puncte sau mai mult, și având un cost de 20$ sau mai puțin.

Expoziția de vinuri și produse spirtoase – ProWein 2016
Feb 21, 2016
Moldova

11071566_338171406393235_7046941160239590726_nÎn perioada 13-15 martie 2016 în Dusseldorf, Germania se va desfasura expoziţia Prowein 2016.

Reuniti pentru a 3-a oară sub brandul naţional Wine of Moldova 30 de producători din Republica Moldova îşi vor prezenta 3 zile cele mai calitative  vinuri, divinuri şi spumante la un stand impozant cu o suprafata de 180 m2.

“Făurit pentru a fi savurat”  acesta va fi mesajul  central ce va aduna  importatori, distribuitori, lideri de opinie, profesionisti, jurnalişti, pasionaţi şi connoisseuri ai vinurilor.

In data de 14\03 ora 15.00  la standul WoM, nimeni altul decit Robert Joseph, va modera un master class pentru 10 cele mai deosebite vinuri  dar şi divinuri moldoveneşti .

La eveniment vor fi prezenţi: Dumitru Munteanu  director Oficiului Naţional al Viei şi Vinului,  Ambasadorul Republicii Moldova în Germania E.S. Dr. Oleg Serebrian.

Planul de activităţi al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului pentru anul 2016
Feb 24, 2016
Moldova

Produsele IGP/DOP și Registrul Vitivinicol – printre prioritățile DVV în 2016

 AmendareaIMG_7707 actelor legislative și normative existente, precum și elaborarea unor acte regulatorii noi va constitui, în 2016, o prioritate pentru activitatea DVV. De asemenea, până la sfârșitul acestui an, urmează ca proiectul Registrului Vitivinicol (RVV) să fie finalizat, iar softul să fie completat cu date efective despre parcelele viticole şi unităţile vinicole din RM.

Gestionarea produselor vitivinicole cu IGP este o altă direcție importantă asupra căreia echipa DVV își va canaliza eforturile în 2016.

În același timp, vom iniția procesul de gestionare a produselor vitivinicole cu denumire de origine protejată (DOP).  Eforturile în această direcție vor fi completate de aprobarea Regulamentului privind acordarea dreptului de utilizare a mărcii „Wine of Moldova”, conform căruia vor fi comercializate primele sticle de vin moldovenesc marca „Wine of Moldova”.

Componenta educativă și de informare rămâne în topul priorităților DVV pentru anul curent. Vinul Moldovei trece printr-un amplu proces de sporire a calității lui. Or, acest proces necesită susținere informativă și educativă constantă, realizată prin sesiuni și seminare tematice, vizite de studiu în țările de referință, colaborare cu instituții de cercetare, cu parteneri locali și internaționali în domeniu, precum OIV, Proiectul de Competitivitate al USAID, Proiectul GFA, Filiera Vinului etc.

 2016: Noi piețe pentru Vinul Moldovei 

În anul 2016, IMG_7755ONVV își propune să continue efoturile pentru ca Vinului Moldovei să devină un produs cunoscut peste hotarele țării și consumat la el acasă. Specialiștii în marketing din cadrul ONVV vor veni cu un nou set de tehnici și instrumente (business intelligence)  pentru a consolida poziția ocupată de Vinul Moldovei pe piețele internaționale: vor fi elaborate cercetări de marketing, a căror date vor fi furnizate ulterior sectorului vitivinicol din Republica Moldova.

În acest an, eforturile ONVV vor fi canalizate spre piețele primare (Polonia şi Cehia), dar în același timp va continua explorarea posibilităților de penetrare a piețelor din SUA, China şi România (piețe secundare).

Se preconizează ca Vinul Moldovei sa fie prezent în marile lanțuri de hypermarketuri, dar și să participle la evenimente publice care adună mii de oameni. O atenție sporită va fi acordată wine tour-urilor pentru presa internațională.

Pe plan local, ONVV își propune să desfășoare o amplă campanie de propagandă dedicată Vinului Moldovei și consumului conștient al acestuia. În acest sens vor avea loc programe naționale de loialitate, evenimente specializate (Vernisajul Vinului/ Ziua Naţională a Vinului / Salon Divin / Ziua uşilor deschise la crame), cercetări de marketing a pieței locale, concursuri de fotografie, programe de colaborare cu oameni celebri, care să devină ,,Ambasadori al Vinului Moldovenesc”.  În cadrul programelor televizate vor fi create rubrici dedicate și va fi lansată o platformă de comunicare cu presa locală.

Rezultatul activităţilor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului pentru anul 2015
Feb 24, 2016
Moldova

Retrospectiva activităților DVV în 2015

În  anul 2015, Direcţia Viticultură şi Vinificaţie (DVV) a participat activ la elaborarea unui nou cadru regulatoriu şi la perfecționarea celui existent alături de reprezentanții Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al R. Moldova, partenerul strategic al ONVV.

Procesul de trasabilitate a produselor vinicole a obținut un contur vizibil grație pașilor importanți realizați pentru crearea și funcționarea Registrului vitivinicol (RVV). Astfel, am elaborat proiectul HG cu privire la conceptul de creare a RVV, am început colectarea cererilor pentru înregistrarea parcelelor viticole în Subregistrul plantațiilor viticole și am inițiat procesul de elaborare a softului.

De asemenea, am început procesul de aliniere la standardele internaționale în privința produselor vitivinicole cu indicaţie geografică protejată (IGP) prin lansarea sistemului de creare a acestora. În acest scop au fost înregistrate şi verificate 32 de unităţi vinicole şi 8 unităţi viticole.

Am contribuit la familiarizarea permanentă a reprezentanților din sector cu know-how-ul în domeniul tehnologiilor avansate și cadrul normativ în sfera viticulturii și vinificației, sistemul de producere IGP/DOP etc. În acest sens am organizat vizite de studiu peste hotare, în țări precum România, Austria şi Italia, dar și mai multe mese rotunde și seminare acasă, în Republica Moldova.

2015: Vinul Moldovei – un brand de țară recunoscut la nivel mondial

 IMG_7716Un adevărat succes a înregistrat Vinul Moldovei pe parcursul anului 2015. Datorită activităților de comunicare dezvoltate de ONVV, vinul moldovenesc s-a bucurat de atenție sporită din partea mass-media și a somelierilor consacrați pe plan mondial, fiind remarcat în cadrul expozițiilor internaționale. În acest an, ONVV și reprezentanții sectorului vitivinicol au reușit să iasă în evidență la expoziția ProWein de la Dusseldorf, Germania, în cadrul căreia Republica Moldova a avut cel mai mare și cel mai apreciat  stand de până acum.

De asemenea, Vinul Moldovei a participat la evenimente importante pentru industria vitivinicolă pe plan internațional în țări precum: Olanda,  Estonia, China, Cehia, România etc.

Jurnaliștii din mass-media internațională  au avut ocazia să cunoască Vinul Moldovei la el acasă, în cadrul tururilor vitivinicole organizate de ONVV, iar ulterior să prezinte calitățile acestuia în reviste de specialitate și alte surse mass-media de importanță regională și mondială.

Pe plan local,  ONVV împreună cu partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate al USAID, a lansat programul „Wine Friendly”, care a pus în circulație manifestul „Dare to be Wine Friendly”. La acest manifest s-au alăturat zeci de restaurante din capitală și sute de persoane dornice de a cunoaște mai îndeaproape Vinul Moldovei și a deprinde cultura consumului vinului de calitate.

În pofida situației social-politice complicate din țară, ONVV a creat un concept nou pentru Ziua Vinului, care a scos și mai mult în evidență vinăriile din țară. ONVV a oferit posibilitatea cetățenilor noștri, dar și turiștilor străini, să cunoască și să deguste Vinul Moldovei chiar la originea sa.

Iar Vernisajul Vinului a prezentat tradițional trendurile și noutățile sezonului, ajutând amatorii vinului de calitate să-și contureze preferințele și să-și completeze rezervele de vinuri preferate. Astfel, Vinul Moldovei a fost omniprezent în mass-media națională, fiind menționat și prezentat în peste 1200 de materiale media.

 

 

 

Programul „Wine Friendly” stimulează consumul de vinuri în restaurante
Dec 08, 2015
Moldova

 În scopul de a crește consumul de vinuri autohtone și de a îmbunătăți calitatea serviciului de vinuri în restaurantele din țară, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate al USAID, a inițiat programul „Wine Friendly”, prima campanie a căruia s-a desfășurat în perioada 8-20 decembrie 2015. Ediția de iarnă a programului „Wine Friendly” a cuprins degustări ghidate de somelieri pentru clienții restaurantelor, oferte speciale și prețuri reduse pentru vinurile autohtone, dar și traininguri pentru angajații restaurantelor privind servirea profesionistă a vinului. Organizatorii își propun să susțină și să promoveze restaurantele care sunt  acreditate „Wine Friendly”, adică ”amici ai vinului”, prin campanii de PR, evenimente de fidelizare a consumatorilor, dar și prin acordare de premii și ustensile necesare deservirii vinului.

 Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Prin intensificarea colaborării dintre vinificatori și restaurante, contăm că programul „Wine Friendly” va contribui semnificativ la promovarea culturii vinului, va spori consumul de vinuri de calitate în HoReCa, cât și va stimula o reevaluare a atitudinii managerilor și proprietarilor restaurantelor  față de vinul autohton.   În plus, fiind vorba despre un concept accesibil și prietenos publicului, dorim să atragem noi amici ai vinului, astfel sporind și numărul de oaspeți ale localurilor acreditate în program. Acesta este doar primul pas, pentru că ne propunem ca în luna februarie 2016 să acredităm un alt grup de restaurante, pentru a oferi atât concetățenilor noștri, cât și turiștilor, garanția unei experiențe culturale și gustative de excepție.”

 Restaurantele doritoare să participe în programul ”Wine Friendly” se evaluează de o comisie de experți compusă din sommelieri locali și europeni, din specialiști în domeniul HoReCa și producători de vinuri. Localurilor selectate li se conferă acreditarea „Wine Friendly”, simbolul căruia este aplicat la intrare și în interiorul restaurantului. Alegând un local acreditat, vizitatorii vor beneficia de deservire profesionistă a vinului, de o ofertă generoasă de vinuri autohtone, dar și de bucate asociate corect cu băuturile listate în meniu.

 Diana Lazăr, vicedirector, Proiectul de  Competitivitate USAID: „Proiectul de competitivitate al USAID a conceptualizat și a inițiat implementarea acestui program inedit pentru piața locală pentru a readuce vinul în centrul atenției în localurile de consum, cu scopul de a împrieteni Vinul Moldovei cu restaurantele din Republica Moldova și, implicit, de a crește numărul de consumatori pasionați de vinuri de calitate. Acreditarea „Wine Friendly” este acordată doar restaurantelor care se aliniază acestor eforturi și care oferă clienților lor o experiență gastronomică demnă pentru un stat vitivinicol cum este Republica Moldova. Ne dorim ca în curînd toate restaurantele din capitală să devină amici ai vinului, răspândind ulterior acest program în întreaga țară.”

Pe parcursul celor două săptămâni de campanie ”Wine Friendly” au avut loc 17 masterclass-uri și degustări prezentate de 7 somelieri și 17 bloggeri. La evenimentele desfășurate în cele 12 restaurante acreditate „Wine Friendly” au participat aproximativ 650 de participanți, s-au degustat 360 de sticle de vin, oferite de 12 vinării din țară.

 Natalia Morari, proprietară a unui restaurant „Wine friendly”:  „În restaurant avem doar vinuri autohtone. Acesta a fost principiul nostru de bază de la început: vrem să ne mândrim cu ceea ce facem bine, iar vinurile moldovenești chiar sunt bune. Ne bucurăm că acum deja oficial suntem numiți „Wine Friendly”, pentru mine acest lucru este un motiv de mândrie.”

Programul primei campanii „Wine Friendly” a mai inclus traininguri specializate cu somelieri pentru angajații restaurantelor. Astfel, reprezentanții HoReCa au învațat despre importanța respectării codului de servire a vinului, adaptându-l la specificul restaurantului.

Ion Luca, vinificator: „Noi nu avem contact direct cu consumatorul, atunci când acesta reușește să iasă pentru a lua cina cu familia la un restaurant. Astfel, mesagerul nostru este ospătarul din restaurant și prin educarea acestuia, prin lărgirea orizonturilor ospătarilor, noi încercăm să ne transmitem mai bine mesajul nostru consumatorului.”

În localurile selectate au fost distribuite ghiduri informative despre servirea corectă a vinului, iar vinificatorii și proprietarii de restaurante au devenit protagoniști ai 7 filmulețe tematice, în care au fost prezentate idei de asociere a vinului cu bucatele, evocând, totodată, pasiunea și valorile comune ale producătorilor de vin și reprezentanților restaurantelor.

Evenimentele primei etape a programului au culminat cu decernarea acreditărilor „Wine Friendly” celor 12 restaurante participante, în cadrul Vernisajului Vinului „Vernisaj Efervescent”.

 Dare to be „Wine Friendly”! (Îndrăznește să fii Amic al Vinului!) Urmărește-ne pe  pagina de Facebook „Wine of Moldova” https://www.facebook.com/wineofmoldova/  și pe canalul youtube https:www.youtube.com/channel/UCFZV42s6acsqm–7Q5_YOvw , pentru a deprinde cultura consumului conștient al vinului de calitate.

 Despre Programul „Wine Friendly”

Distincția „Wine Friendly ” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate USAID, celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditarea a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene de Sommelier.

Cele 12 restaurante care au primit deja acreditarea „Wine Friendly” sunt: „Pani Pit”, „Codru”, „Oliva” Rîșcani, „Kiku”, „Propaganda”, „Buffalo”, „Pegas”, „UpTown”, „Qbar”, „Gastrobar”, „Vatra Neamului” și „My Cafe”. Logo-ul „Wine Friendly” aplicat la intrarea în localuri reconfirmă nivelul înalt de calitate al servirii vinului, deținerea unui asortiment larg de vinuri autohtone, o atmosferă prietenoasă, oferte speciale și evenimente de promovare a culturii consumului vinului de calitate.

Localurile interesate să se înscrie în programul ”Wine Friendly” sunt invitate să își anunțe intenția la e-mail : ecurmaeva@wineofmoldova.com

Vernisajul Vinului „Vernisaj Efervescent” – surprinzător!
Dec 22, 2015
Moldova

Cea de-a IX-a ediție a Vernisajului Vinului „Vernisaj Efervescent” a fost cu adevărat surprinzătoare, demonstrând din nou că interesul pentru Vinul Moldovei creşte și tot mai multe persoane doresc să-şi eleveze cultura consumului corect al vinurilor de calitate. Evenimentul a adunat circa 1200 de persoane: oficiali de rang înalt, oaspeţi renumiţi de peste hotarele ţării, invitaţi speciali, jurnalişti, bloggeri şi sute de pasionaţi care apreciază calitatea.

Ediţia de iarnă a Vernisajului Vinului, care a avut loc în data de 21 decembrie 2015 la Palatul Republicii, a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri, cu susținerea partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate USAID.

Ion SULA, ministru în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova: „Vernisajul Vinului este una dintre frumoasele ocazii când se adună într-o atmosferă somptuoasă toți iubitorii și amatorii vinului de calitate. Nu pot să nu remarc că ediție de ediție Vernisajul Vinului capată popularitate și adună tot mai mulți admiratori. Mai mult decât atât, mă bucur că Republica Moldova își mărește portofoliul de branduri vinicole, care devin tot mai cunoscute și apreciate: nu doar la nivel local, grație unor asemenea evenimente cum este Vernisajul Vinului, dar și la nivel internațional. Ministerul Agriculturii, alături de partenerul său în sector, Oficiul Național al Viei și Vinului depune tot efortul, susținerea și încrederea, pentru ca produsele noastre vinicole să poată concura cu branduri de renume la nivel internațional. Grație vinificatorilor noștri, care își racordează nu doar exigențele față de calitatea produselor, dar și strategiile de piață, implementând standarde internaționale de calitate, Vinul Moldovei obține notorietate și își consolidează valoarea, dar și numele pe piața mondială. Vă invit să va delectați cu surprizele acestei ediții, care este una surprinzătoare!”

 Dumitru MUNTEANU, director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului:  „A devenit deja o tradiție ca în preajma sărbătorii de Crăciun să ne întâlnim în cadrul ediției de iarnă a Vernisajului Vinului. Astăzi suntem la cea de-a IX-a ediție a acestui eveniment de marcă, care își propune promovarea vinurilor premium adunate sub umbrela brandului de țară Vinul Moldovei. Pentru a IX-a oară consecutiv, împreună cu pasionații de vinuri de calitate, numărul cărora crește vizibil, celebrăm vinul de calitate, care capătă notorietate și își consolidează valoarea  și peste hotarele țării. Acesta este rezultatul eforturilor comune, atât ale autorităților și ale Oficiului Național al Viei și Vinului, cât și ale companiilor vinicole care au implementat standarde internaționale de calitate, iar în rezultat au reușit să creeze produse vinicole care pot concura cu marile branduri internaționale din domeniu. De asemenea, vreau să menționez importanța contribuției celor care se află astăzi aici în sală – cei pe care îi pasionează vinurile de calitate, care doresc să deprindă și să-și eleveze cultura consumului de vin.”

Premieră: distincția „Cavalerul Vernisajului Vinului 2015”

Cea de-a IX-a ediție a Vernisajului Vinului „Vernisaj Efervescent” a venit și cu premii deosebite pentru cei care s-au implicat activ în promovarea brandului „Wine of Moldova” pe piețele internaționale. Distincția „Cavalerul Vernisajului Vinului 2015” a fost acordată dlui Victor Guzun, ex-ambasador al Republicii Moldova în Estonia. Pe parcusul acestui an, diplomatul a participat, în calitate de ambasador al Vinului Moldovei,  la mai multe evenimente de prezentare și promovare a Vinului Moldovei în capitala estoniană, Tallin, printre care și „FoodFest Tallin”, care s-a desfășurat în perioada 29-31 octombrie.

Eugen PÎSLARU, vicepreședintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vin din Republica Moldova: „Cu 4 ani în urmă Asociația Producătorilor și Exportatorilor de vin organiza pentru prima dată în Moldova acest eveniment inedit, conform unui model american de degustare publică. Astăzi, consumatorii de vin și producătorii locali așteaptă cu nerăbdare Vernisajul Vinului pentru a lansa vinuri noi pe piață. Vernisajul Vinului este un brand al industriei vinului, un eveniment de calitate, care trebuie dezvoltat și perenizat, iar Asociația Producătorilor și Exportatorilor va continua să coordoneze acest proiect de succes.”

12 restaurante  au primit distincția „Wine Friendly”

În cadrul Vernisajului, cele 12 restaurante care pe parcursul anului 2015 au fost acreditate în cadrul programului ”Wine Friendly”, implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului și Proiectul de Competitivitate USAID, și-au primit distincțiile ”Wine Friendly”. Acestea au fost înmânate de Doina Nistor, director al Proiectului de Competitivitate USAID.

Doina NISTOR, director, Proiectul de Competitivitate USAID„USAID susţine Oficiul Naţional al Viei şi Vinului în iniţiativele sale de promovare a brandului unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Programul ”Wine friendly” și-a propus să împrietenească Vinul Moldovei cu restaurantele din Republica Moldova, pentru ca toţi consumatorii să beneficieze de cea mai înaltă calitate a serviciului de servire a vinurilor în restaurante. Or, este impropriu ca într-o tară vitivinicolă cu asemenea tradiții vinul să fie marginalizat în localuri. Ne bucurăm să constatăm că unele dintre cele mai bune restaurante din capitală au urmat îndemnul nostru şi au acceptat provocarea de a deveni ”Wine Friendly”. Localurile și-au îmbunătăţit meniurile pentru vinuri și au organizat instruiri despre servirea vinului , astfel încât consumatorii de vinuri de calitate, dar și turiștii să se poată delecta cu Vinul Moldovei, asortat cu cele mai potrivite bucate.”

„Vernisaj Efervescent” – o gamă variată de circa 200 de vinuri de calitate 

Ediția a IX-a a Vernisajului Vinului a adunat  36 de companii vinicole din RM, dintre care 26 de producători mari de vinuri și 10 producători mici de vinuri, toate reunite sub umbrela brandului de țară  „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Acestea au oferit oaspeţilor spre degustare aproximativ 200 de vinuri de calitate, dintre care 30 de vinuri noi.

Participanții au avut ocazia să aprecieze celei mai bune vinuri, oferindu-le vinificatorilor, în schimb, voturi. Câştigătorii concursului au fost Combinatul de Vinuri “Cricova” S.A., care a luat premiul „Vernisajul Efervescent”, pentru vinul spumant de tip aromat alb dulce, Capriccio,  iar vinurile Lupi 2011 de la vinăria Gitana și Individo Rară Neagră Malbec Syrah de la Chateau Vartelly s-au învrednicit de premiul „Vernisajul în Roșu” .

Masterclass-uri profesioniste

Pentru a se alinia strategiei naţionale de promovare a brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, în cadrul Vernisajului Vinului „Vernisaj Efervescent” au avut loc şi două masterclass-uri prezentate de sommelier-ul de talie internațională, Vitalie Kovach. Peste 50 de vizitatori ai evenimentului s-au grăbit să afle secretele servirii și degustării perfecte de la specialistul cu o experiență de peste 15 ani în domeniu.

Primii cu care dl Vitalie Kovach şi-a împărtăşit experienţa au fost angajaţii şi reprezentanţii restaurantelor. În principal, discuţiile s-au axat pe elaborarea corectă a unui meniu al vinurilor precum şi pe importanţa respectării cu stricteţe a codului de servire a vinului, ţinând cont de specificul restaurantului. Ulterior, somelierul din Ucraina a ţinut un seminar, sub forma unui ghid practic, dedicat publicului larg şi pasionaţilor de vinuri. Vitalie Kovach le-a împărtăşit oaspeţilor secrete utile pentru citirea etichetei de pe sticla de vin, pentru depozitarea vinului, pentru servirea acestuia, pentru degustarea şi asortarea vinului cu cele mai potrivite feluri de mâncare.

Vernisajul Vinului „Vernisaj Efervescent” – surprinzător!

Oaspeții Vernisajului Vinului s-au bucurat de o atmosferă deosebită, caracteristică sărbătorilor de iarnă. La intrare au fost întâmpinați cu pahare de vin spumant, iar pe întreaga durată a evenimentului a funcționat un „Champagne Bar”, la care erau servite trei tipuri de cocktailuri pe bază de vinuri spumante. Degustațiile de vinuri au avut loc pe fundalul melodiilor tematice de sărbători, interpretate de colectivul muzical coral „Cantabile”, precum și de trupa „Big Flash Band”. Pe parcursul evenimentului, magicianul Garry Cozma, prin trucurile sale, a reamintit participanților despre faptul că Vernisajul Vinului cu genericul „Vernisaj Efervescent” este cu adevărat surprinzător și magic, așa cum sunt și sărbătorile de iarnă!

Şi pentru a completa atmosfera de poveste, caracteristică Sărbătorilor de Iarnă, în incinta Palatului Republicii au fost amplasaţi doi brazi mari, alături de care oaspeţii evenimentului şi vinificatorii au făcut poze memorabile. Mai mult, doritorii de a achiziţiona cadouri pentru cei dragi au avut de unde alege, întrucât, evenimentul a inclus şi o zonă specială – „Art Zone”, unde au fost expuse suveniruri şi alte obiecte de artizant.

Magia sărbătorilor s-a reflectat nu doar în decorul evenimentului, care a fost unul deosebit, dar și în caracterul filantropic al inițiativei. 10% din suma totală obținută din vinderea biletelor a fost donată unui tânăr student în anul întâi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Cristian Târșu, pentru a-și putea procura un saxofon, pe care în prezent îl închiriază pentru a susține examenele. Deși este extrem de talentat și a ocupat de 2 ori primul loc la concursurile de muzică raionale, nu are suficiente resurse pentru a-și achiziționa instrumentul muzical în care și-a pus speranța zilei de mâine.

Pe tot parcursul serii, participanții la Vernisaj au fost avut posibilitatea de a câștiga seturi de vinuri autohtone de calitate, în cadrul unei tombole. În total, 10 amatori de vinuri au plecat acasă cu seturi a câte 2 sticle de vin.

De asemenea, în ajunul sărbătorilor de iarnă, vizitatorii au putut achiziționa diverse vinuri de calitate la prețuri promoționale. Producătorii au comercializat sute de sticle de vin în cadrul târgului special amenajat la Vernisajul Vinului.

În vederea promovării consumului corect și moderat de vinuri de calitate, organizatorii au oferit în dar tuturor vizitatorilor pahare cu logo-ul „Wine of Moldova”, perfecte pentru a savura gustul și aroma celor mai selecte vinuri ale Moldovei, dar și broșuri informative care conțin datele de contact ale companiilor și ale produselor expuse la Vernisajul Vinului.

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova, organizat de Oficiului Național al Viei și Vinului și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri, cu susținerea partenerului  strategic, Proiectul de Competitivitate USAID. Manifestarea a fost organizată pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de 2 ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă, sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.  Până acum, au fost organizate 8 ediții ale evenimentului.

IMG_0185  IMG_0192IMG_1431IMG_0434IMG_1581 IMG_1605IMG_0364IMG_1494 IMG_1470 IMG_1385    IMG_1445IMG_0963IMG_0978IMG_0752IMG_9938 IMG_1247 IMG_1232 IMG_1199 IMG_1073 IMG_1059   IMG_0886 IMG_0814 IMG_0809 IMG_0805  IMG_0665 IMG_0653  IMG_0412  IMG_0282

ONVV a început implementarea prevederilor cadrului normativ pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP/DOP
Jun 11, 2015
Moldova

La 19 iunie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial Reglementarea Tehnică  „Organizarea pieţii vitivinicole” aprobată prin Hotărîrea de Guvern nr. 356 din 11 iunie 2015, conform căreia a devenit posibilă îndeplinirea Legii viei şi vinului nr. 57 din 10.03.2006, care prevede inclusiv producerea produselor vitivinicole cu indicaţie geografică protejată (în continuare – IGP) şi/sau cu denumire de origine protejată (în continuare – DOP). Pentru aplicarea în practică a prevederilor Reglementării tehnice „Organizarea pieţii vitivinicole”, ONVV a organizat un seminar cu participarea reprezentanţilor companiilor vitivinicole, evindenţiind particularităţile producerii produselor vitivinicole cu IGP/DOP. Astfel, pentru a produce un vin cu IGP/DOP producătorul trebuie să fie membru al unei asociaţii, deoarece „indicaţia geografică protejată” sau „denumirea de origine protejată” semnifică denumirea unei regiuni geografice delimitate, şi să respecte prevederile caietului de sarcini al asociaţiei respective.

Link Reglementarea tehnică, aprobată prin HG 356 din 11.06.2015: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=359393

În Republica Moldova au fost delimitate 4 regiuni geografice pentru producerea vinurilor şi a produselor pe bază de vin cu IGP: Uniunea Viti-vinicolă a regiunii geografice delimitate „Valul lui Traian”, Asociaţia viti-vinicolă a regiunii geografice delimitate „Codru”, asociaţia producătorilor de vinuri cu IGP „Ştefan Vodă” şi asociaţia producătorilor de Divin şi Brandy de Moldova. Aceste asociaţii au fost create în anul 2012.

Link caiete de sarcini:

Codru: http://www.db.agepi.md/GeogrIndications/Details.aspx?id=3211&cs=2&domain=1

Ştefan Vodă:

http://www.db.agepi.md/GeogrIndications/Details.aspx?id=3210&cs=1&domain=1

Valul lui Traian:

http://www.db.agepi.md/GeogrIndications/Details.aspx?id=3212&cs=3&domain=1

Divin:

http://www.db.agepi.md/GeogrIndications/Details.aspx?id=3214&cs=4&domain=1

Fiecare asociaţiile a elaborat şi omologat caietele de sarcini privind fabricarea produselor vitivinicole cu IGP, care au fost aprobate de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, fapt ce le-a conferit statulul de produse vitivinicole protejate atît la nivel naţional, cît şi la nivel european. Caietele de sarcini conţin cerinţe de producere începînd cu plantaţiile de viţă de vie, procesarea strugurilor, prelucrarea, stabilizarea şi îmbutelierea produselor vitivinicole.

În acest an, sub egida ONVV a fost creată baza legală pentru producerea vinului cu IGP/DOP. Pentru buna informare a sectorului vitivinicol ONVV a organizat seminare în cadrul fiecărei asociaţii, cu tematica „Particularităţile producerii vinurilor cu IGP”, în conformitate cu caietele de sarcini respective.

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă.

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator.

Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

 

ONVV continuă instruirile pentru implementarea Registrului Vitivinicol
Sep 16, 2015
Moldova

Ca parte a „Proiectului de creare a Registrului Vitivinicol (RVV) al RM”, Oficiul Național al Viei și Vinului, în colaborare cu Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) și cu susținerea financiară a USAID, a desfășurat  activități de instruire:

 Prin aceste instruiri ACSA şi  ONVV  are drept scop instruirea persoanelor responsabile de colectarea datelor privind: informații despre RVV, completarea cererilor de înregistrare, procedura de aplicare pentru înregistrare, beneficiile înregistrării plantaţiilor viticole în RVV etc.

 Beneficiarii proiectului RVV sunt viticultorii și vinificatorii, indiferent de statutul organizatorico-juridic, atît proprietari, cît și exploatatori. Astfel RVV cuprinde două componente:

 Toate datele acumulate de la viticultori șți vinificatori vor fi introduse în programul software al Registrului Vitivinicol dezvoltat de către Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură (Cehia) și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Proprietarul RVV este guvernul/MAIA, deținător și registrator – ONVV

Implementarea RVV, conform prevederilor legislației UE, este necesară pentru:

 Consecințele neînregistrării în RVV:

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă.

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator.

Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Aprobarea şi publicarea Regulamentului privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale produselor vitivinicole prin analiză senzorială
Dec 04, 2015
Moldova

Marca IGP/DOP și Wine of Moldova

RegLogoulamentul privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale produselor vitivinicole prin analiză senzorială (în continuare – Regulament) a fost elaborat pentru îndeplinirea cerinţelor art. nr. 35 a Legii Viei şi Vinului nr. 57 din 10 martie 2006. Acesta a fost aprobat prin Hotărîrea de Guvern nr. 810 din 29 octombrie 2015 şi publicat în Monitorul Oficial nr. 306-310 din 13 noiembrie 2015. Prin urmare, Regulamentul va intra în vigoare la data de 13 decembrie 2015.

Particularitatea Regulamentului constă în definirea condiţiilor de organizare a şedinţelor de evaluare a produselor vitivinicole cu indicaţie geografică protejată (în continuare – IGP), denumire de origine protejată (în continuare – DOP) şi cu marca „Wine of Moldova”.

În acest sens, ONVV este responsabil de elaborarea unui regulement pentru implementarea unei soluţii IT care va permite convocarea şedinţelor de degustare prin rotaţia degustătorilor, evaluarea produselor vitivinicole cu IGP, DOP şi cu marca „Wine of Moldova” precum şi evaluarea performanţelor degustătorilor autorizaţi prin sistemul soft. Fiecare comisie de degustare va avea o componenţă diferită, iar preşedintele comisiei se va selecta prin vot deschis, cu majoritatea simplă de voturi.

În cadrul comisiilor de evaluare a conformităţii a produselor vitivinicole cu IGP, DOP şi cu marca „Wine of Moldova” pot participa doar degustătorii autorizaţi într-un număr impar, dar nu mai puţin de 5 membri şi nu mai mult de 11 membri. Dintre care, în mod neapărat se includ în comisie: minim 2 reprezentanţi din asociaţia respectivă (în funcţie de IGP/DOP), ONVV, organismul de certificare şi autoritatea de reglementare.

Pentru participarea la concursul de autorizare, degustătorii care deţin un certificat de degustător expert şi/sau un certificat de absolvire a cursurilor de instruire continuă, vor depune cererea şi dosarul la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, după publicarea informaţiei referitoare la concurs.

Primul concurs de autorizare a degustătorilor va avea loc în ianuarie 2016, iar informaţiile privind concursul de autorizare precum şi perioada de primire a dosarelor participanţilor vor fi furnizate de către ONVV în decembrie 2015.

Prin această acțiune ONVV își propune îmbunătăţirea fişelor de degustare a produselor vitivinicole. Acestea vor permite o evaluare mai precisă a produselor vitivinicole, precum şi o argumentare mai clară a punctajului acordat de fiecare degustător autorizat, evaluarea caracteristicilor organoleptice realizîndu-se în baza scării de 100 de puncte. Fişele de degustare de tip nou pot fi vizualizate în anexele Regulamentului  privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale produselor vitivinicole prin analiză senzorială.

Regulamentul integral: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=361817

De asemenea, a fost stabilit punctajul minim la evaluarea organoleptică a produselor vitivinicole de calitate, după cum urmează:

Pentru produsele vitivinicole cu DOP – minimum 82 puncte

Pentru produsele vitivinicole cu IGP – minimum 78 puncte

Pentru produsele vitivinicole cu marca  – minimum 82 puncte.

Prin Regulamentul privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale produselor vitivinicole prin analiză senzorială se vor intreprinde măsurile necesare pentru asigurarea imparţialităţii şi corectitudinii organizării şedinţelor de degustare pentru produsele vitivinicole de calitate: IGP, DOP şi cu marca „Wine of Moldova”.

 

2

Foto 1. Seminarul organizat de ONVV privind producerea vinului cu IGP ,,Valul lui Traian”, or. Comrat, 7 august 2015

 

 

 

 

 

6

   Foto 2. Seminarul organizat de ONVV privind producerea vinului cu IGP ,,Ştefan Vodă”, or. Căuşeni, 12 august 2015

 

 

 

 

 

 

4

Foto 3 . Seminarul organizat de ONVV privind producerea vinului cu IGP ,,Codru”, or. Chişinău, 18 august 2015

 

 

 

 

Pentru fabricarea produselor vitivinicole cu IGP, producătorii de struguri şi unităţile vitivinicole din aria geografică delimitată sunt luaţi în evidenţă de către ONVV în Registrul Vitivinicol, primind calificarea de producător de struguri destinaţi fabricării produselor vitivinicole cu IGP sau producător de produse vitivinicole cu IGP. Pentru aceasta, producătorii vitivinicoli au avut doar sarcina de a fi atestaţi la respectarea caietelor de sarcini.

În perioada august – septembrie 2015, toţi producătorii de struguri şi producătorii de produse vitivinicole, care au depus cerere, au fost supuşi unui control intern la respectarea caietului de sarcini. Pentru efectuarea controlului au fost create comisii formate din membrii asociaţiei la care se atribuie vinificatorul şi reprezentanţi ai ONVV. 44 de producători de struguri şi producători de produse vitivinicole au fost verificați, însumînd 308 plantaţii de viţă de vie şi 33 de unităţi vitivinicole.

Pentru gestionarea sistemului de IGP, ONVV a elaborat modelele şi actele necesare, după cum urmează:

Benefiiciile cele mai importante al sistemului de IGP/DOP pentru companiile vitivinicole sunt:

În conformitate cu noua clasificare a produselor vitivinicole: Calitate = IGP/DOP

  1. Valoare adăugată pentru produsele vitivinicole ce provin din zone recunoscute prin terroir unic;
  2. Promovarea colectivă a produselor vitivinicole din arealul geografic delimitat;
  3. Perspective mai mari privind exportul pe pieţele din UE;
  4. Protejarea intereselor producătorilor din întreg lanţul de producere.
  5. Consumatorii vor putea identifica mai ușor vinurile preferate, caracteristice zonei geografice;

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă.

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator.

Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Notă informativă – Ziua Națională a Vinului 2015 într-un nou format
Sep 21, 2015
Moldova

Panglica_700x70_2_Preview

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) anunță cu regret despre faptul că manifestările dedicate Zilei Naționale a Vinului 2015 în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) au fost anulate.

Decizia de a renunța la festivitățile dedicate Zilei Naționale a Vinului în PMAN a fost votată și aprobată de comun acord de către producătorii vinicoli, în circumstanțele create, organizarea evenimentul în PMAN nu este posibilă din motive de securitate.

Organizatorii prezintă scuzele de rigoare pentru anularea manifestațiilor tradiționale dedicate Zilei Naționale a Vinului tuturor părților interesate.

Vă mulțumim pentru ințelegere și în 2016 vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a sărbători în mod grandios Sărbătoarea Națională Ziua Vinului.

ONVV va oferi o alternativă modernă festivităților dedicate Zilei Naționale a Vinului, și anume, definitivarea mai multor programe turistice atractive și oferte speciale care să fie pe placul concetățenilor și vizitatorilor țării noastre pasionați de vinul autohton. Astfel, în perioada 3-4 octombrie 2015, toți doritorii de a savura vinurile Moldovei de calitate, vor avea posibilitatea să viziteze producătorii de vinuri la ei acasă. Vor fi organizate excursii în podgorii și beciuriile subterane, vor găti bucate tradiționale și vor oferi spre dugustare cele mai savuroase vinuri ale Moldovei.

În scurt timp, ONVV va reveni cu mai multă informație referitor la programul de activități care vor fi desfășurate la vinăriile din țară.

 

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în sectorul vitivinicol, creată în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în industria vitivinicolă. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Ziua Naţională a Vinului 2015, într-un nou format
Sep 17, 2015
Moldova

Panglica_700x70_1_Preview

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) anunță despre faptul că manifestările dedicate Zilei Naționale a Vinului 2015 vor avea loc într-un concept diferit față de anii precedenți.

ONVV se află acum în discuții cu Agenția Turismului a Republicii Moldova, cu asociațiile din domeniul turismului și vinăriile autohtone, pentru a definitiva programe turistice atractive și oferte speciale care să fie pe placul concetățenilor și vizitatorilor țării noastre pasionați de vinul autohton. Oficiul va oferi o alternativă modernă festivităților dedicate Zilei Naționale a Vinului. Astfel, în perioada 3-4 octombrie 2015, toți doritorii de a savura vinurile Moldovei de calitate, vor avea posibilitatea să viziteze producătorii de vinuri la ei acasă.

Decizia de astăzi vine după ce, pe data de 14 septembrie, organizatorii evenimentului – Consiliul de coordonare al ONVV, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și conducătorii companiilor vitivinicole autohtone – întruniți într-o ședință comună extraordinară, au propus și au votat să se renunțe la activitățile tradiționale legate de Ziua Vinului, planificate pentru 3-4 octombrie 2015 în Piața Marii Adunări Naționale.

Comisia republicană, stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 492 din 24.04.2003 cu privire la organizarea și desfășurarea sărbătorii Ziua Națională a Vinului, a analizat situația și a confirmat că, în circumstanțele create, organizarea evenimentului nu este posibilă din motive de securitate.

În acest an, ONVV a preconizat un buget de 2,8 milioane de lei pentru organizarea evenimentului, bani alocați din Fondul Viei și Vinului.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul

Expoziţia ProWein 2015
Mar 17, 2015
Dusseldorf, Germany

În perioada 15-17 martie 2015, la Dusseldorf, Germania, Vinurile Moldovei au fost expuse încadrul expoziției europene de vinuri și băuturi alcoolice – ProWein 2015. 24 de companii vitivinicole din Moldova au prezentat peste 250 de vinuri și divinuri la un stand comun cu o suprafață de 150 m², sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Produsele noastre s-au făcut remarcate printre miile de soiuri expuse pe durata evenimentelui de cei cca 5000 de producători din 50 de state.
Participarea la cea mai importantă expoziţie specializată din Europa a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, proiectul USAID CEED II și suportul programului CBI.

Expoziția ProWein www.prowein.com, deși destinată în special piețelor consumatoare de vinuri din UE precum Germania, Țările Nordice, Europa Centrală și de Est, Țările Baltice, s-a bucurat de popularitate și la nivel global.

Dumitru Munteanu, Director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului: „ Participarea companiilor sub brandul”Wine of Moldova” la acest eveniment a fost un succes fulminant. Consider că ne-am atins unul dintre principalele obiective cu care am mers în Germania, adică am contribuit la consolidarea notorietății brandului „Vinul Moldovei” la nivel internaţional”.

Un punct de atracție pentru vizitatorii expoziții au fost master-class-urile susținute de celebra maestră în vinuri din SUA, Christy Canterbury. Renumită pentru promovarea produselor noastre la postul american Fox News, staţie TV cu milioane de telespectatori și de această dată, experta a excelat în prezentarea brandului Wine of Moldova.
Christy Canterbury, Master of Wine, SUA: „Vinurile moldoveneşti sunt excelente şi prin urmare am avut o deosebită plăcere să le prezint. Vizitatorii, mai mult de 50 la sută profesionișt în domeniu, au rămasi impresionați de vinurile și divinurile produse în Moldova”.

Evenimentul, a fost onorat de prezența Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, care a reconfirmat susținerea guvernului în dezvoltarea sectorului vitivinicol autohton.

Ion Sula, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare depune eforturi maxime ca să încurajeze și să susțină această activitate. Expoziția ne oferă posibilitatea de a comercializa vinul nu doar ca materie primă, dar ca produs finit și ca unul notoriu, recunoscut pe piața mondială. Este nevoie în continuare de multă muncă pentru a consolida imaginea brandului de țară Wine of Moldova, ceea ce cu adevărat ne va face cunoscuți în lume și așteptați pe diverse piețe externe”.Iată câteva opinii despre Vinul Moldovei:
„Ne plac vinurile moldoveneşti, iar cu siguranţă şi alţi conaţionali de ai mei din China au rămas încântați de ele”, a declarat un sommelier din China.

„Sunt foarte bune, le-am apreciat atît calitatea cît și prețurile atractive și activitățile de marketing inovative. Voi analiza ofertele de la producători și ne dorim să demarăm un nou proiect de import de vin moldovenesc în Țările Baltice”, a menționat un importator, vizitator al standului Wine of Moldova.

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislative în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul national și brandul national vinicol „Vinul Moldovei. O legend vie”.

„Vernisajul Vinului”, ediția a VIII-a
Apr 23, 2015
Chisinau, Palatul Republicii

„Vernisajul Vinului”, ediția a VIII-a

În miez de primăvară pasionații de vinuri sunt invitați la evenimentul devenit deja tradițional – „Vernisajul Vinului”, ediția a VIII-a. În seara zilei de 23 aprilie, la ora 18:00, la Palatul Republicii, vino să-ți alegi vinul preferat dintr-un „Buchet de Primăvară” cu peste 200 de vinuri autohtone de sezon, soiuri tinere sau speciale, de rezervă, care vor fi prezentate în cadrul evenimentului.

Simbolul ediției de primăvară a Vernisajului este floarea de cireș, care înfățișează prospețimea, lejeritatea și nuanțele fine ale vinurilor aflate în centrul evenimentului – rose, albe și spumante.

Băuturile vor fi prezentate de un număr record de companii vinicole – peste 30, iar programul va include, pe lângă degustări, masterclass-uri cu somelieri celebri, sugestii de la profesioniști și ghiduri de inițiere în arta vinului.

Toți vizitatori vor primi în dar un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova”, perfect pentru a savura corect gustul și aroma celor mai selecte vinuri ale Moldovei: albe, rose și spumante.

Evenimentul este organizat de Oficiului Național al Viei și Vinului în colaborare cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vin, cu susținerea partenerului strategic, proiectul USAID CEED II.

 

Vinul Moldovei la expozitia “Fabricat in Moldova” Chisinau
Jan 29, 2015
Moldova

Vinul Moldovei a cucerit admiraţia publicului la expoziția „Fabricat în Moldova”. În premieră, la cea de a XIV-a ediție a evenimentului, 19 de companii vinicole și 6 producători de divin și brandy sub umbrela brandului național „Vinul Moldovei”, s-au prezentat la eveniment cu un stand comun. Participarea companiilor vitivinicole la expoziție a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu susținerea partenerului său strategic, proiectul USAID Creșterea Competitivității și Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II). Expoziția „Fabricat în Moldova” a găzduit la ediția curentă peste 200 de agenți economici cu standuri individuale sau colective, standul național al vinificatorilor fiind unul remarcat și apreciat de vizitatori.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV): „Sectorul vitivinicol al RM este un sector strategic al economiei naționale, de aceea participarea companiilor vinicole la expoziția „Fabricat în Moldova” a fost indispensabilă. În acelaşi timp, expoziţia a fost un bun prilej ca vizitatorii să cunoască îndeaproape calitatea vinurilor, dar și să cunoască cum să aprecieze acest produs. Cu siguranţă prezenţa noastră la expoziţie fortifică imaginea pozitivă a vinurilor moldoveneşti, aici, acasă.”

 

 

 

Pe parcursul expoziţiei, vizitatorii au avut posibilitatea să cumpere la preţuri speciale produsele aflate la standul ONVV. Aproximativ 2000 de sticle cu vin, divin și brandy, valoarea cărora atinge cifra de 200.000 de lei, au fost comercializate la eveniment.

Andrei Ciobanu, vizitator: „Am procurat câteva sticle cu vin autohton, la prețuri reduse. Vinurile noastre sunt de calitate, le apreciez şi cred că trebuie să susținem producătorii noștri, aflați în dificultate.”

Ion Curnic, vizitator: „Vinul este un produs prezent în casa noastră mereu, iar astăzi sunt plăcut surprins să văd aici standul atît de frumos al producătorilor noştri. Am participat la o degustare organizată la stand și am cunoscut producători noi, de la care am cumpărat aceste vinuri.”

Pentru a populariza cultura vinului și a iniția consumatorii privind produsele de calitate, în fiecare zi a evenimentului au fost organizate master-class-uri și degustări de vin și divin, împreună cu experții de la Școala Vinului: Sergiu Găluşcă, Elisaveta Breahnă şi Constantin Olaru. Circa 120 de vizitatori au participat timp de 4 zile la degustările tematice ONVV.

 

 

Unii dintre vizitatori s-au bucurat și de premii, fiind cei mai activi pe parcursul degustărilor.

În cadrul „Fabricat în Moldova”, ONVV a organizat o masă rotundă cu genericul „Vinul Moldovei. O legendă vie – activități și perspective”, unde s-au prezentat principalele rezultate ale primului an de activitate și planurile pentru 2015.

Vitalie Pănuţa, vicedirectorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului: „Scopul acestei întruniri a fost de a informa colegii noștri din alte instituții publice și organizații-partenere despre acțiunile Oficiului și de a stabili modalități de colaborare în scopul îndeplinirii scopurilor propuse de dezvoltare a sectorului vitivinicol”.

 

4Reprezentanții Agenției Turismului, ai Agenției pentru Protecția Consumatorilor, MIEPO, și AGEPI au re-afirmat disponibilitatea instituțiilor de a contribui la implementarea activităților comune și au propus încheierea unui acord cadru de colaborare inter-instituțional. Totodată, ONVV a apreciat colaborarea cu programele de asistență, USAID/CEED II, Filiera Vinului, CBI, care contribuie esențial la realizarea activităților de reformare a industriei vinului.

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în sectorul vitivinicol, creată în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în industria vitivinicolă. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

 

12 11 13 14